Novetats

cançons de troia

Meraki Ensemble – Experiències

No hi ha comentaris

Meraki Ensemble és una companyia nascuda per treballar la relació de la música amb les altres arts. La vam fundar un grup de músics i una actriu l’estiu del 2013, amb la premissa de produir projectes innovadors i de creació integralment pròpia.
Els nostres dos primers espectacles, El primer hivern i Cançons de Troia, giren al voltant de la música i la literatura però des de dues òptiques radicalment diferents. En el segon, la proposta teatral és l’eix que articula l’espectacle. La música i la paraula hi juguen papers consemblants: se segueixen i s’entrellacen, però no se subordinen mai.

El procés creatiu dels dos projectes també l’hem viscut de maneres molt diferents. L’experiència és un grau, diuen, i El primer hivern, d’experiència en aquest sentit, ens en va donar una mica. Ara bé, la residència amb Testimoni Escènic va resultar la peça clau per a poder abordar el procés creatiu de Cançons de Troia d’una manera tan diferent.
Vam entrar a Cal Gras amb una idea abstracta, molt poc concreta, de l’espectacle que anàvem a construir. Teníem el text sencer, part de la música i una basta documentació bibliogràfica sobre el món de la Ilíada. Però no teníem clar què fer a nivell escènic amb tot allò. Es podria dir doncs que, si bé la llavor de Cançons de Troia va ser plantada abans de fer la residència, la gestació i el part es van produir durant aquella setmana… Van ser uns dies molt intensos. La casa és un espai que convida a la creació, i en general Avinyó va esdevenir una bombolla que ens aïllava del món en el millor dels sentits. Els temps transcorrien diferent allà dins. Poder estar focalitzats vint-i-quatre hores, tots plegats, dins d’aquesta bombolla va resultar ser cada dia més productiu, i això ens va permetre fer una primera lectura pública aquella mateixa setmana d’un espectacle que encara s’havia d’acabar i polir però que tenia ja unes bases on aguantar-se.

Les tres preestrenes que Testimoni Escènic ens va aconseguir ens van servir per adonar-nos que, si bé l’espectacle semblava acabat, el nostre procés creatiu seguia viu. Tant és així que l’espectacle ha seguit evolucionant fins l’abril, que sembla que ha pres la seva forma definitiva i així l’hem representat en tres concerts més.

Fer la residència va resultar ser una experiència tan enriquidora a nivell personal i fèrtil a nivell creatiu que els components de Meraki ja hem comentat que no volem renunciar a aquest valor afegit el dia que decidim enfrontar-nos a un tercer projecte. Parir un espectacle és ben complex. Poder treballar de manera intensiva, lluny de les distraccions de les nostres respectives vides quotidianes, fa que l’experiència resulti molt més engrescadora i gratificant, i que el resultat aspiri a una millor qualitat. Si no estàs tancat en una residència, els temps de creació es veuen acotats per les agendes dels components o dels espais on assagem. De vegades, cal plegar veles en un moment de molta productivitat. D’altra banda, se sol entrar a l’assaig amb cabòries relatives a afers previs o posteriors a l’assaig. És difícil fer una immersió íntegra.

Així doncs, no només hem d’agrair a Testimoni Escènic i a Cal Gras que ens deixessin un espai on assajar i aconseguissin que alguns teatres s’interessessin en programar-nos; també els devem haver descobert aquesta manera de treballar, de crear, de gestar i parir.

Meraki Enseble