Testimoni Escènic

QUÈ ÉS TESTIMONI ESCÈNIC?

És una xarxa de suport a la producció i exhibició d’arts escèniques, a partir de residències gratuïtes i preestrenes d’espectacles.

Testimoni Escènic proposa un nou model de circuit teatral al Bages acollint 7 residències en la seva primera edició
De gener a juny, les companyies que formen part del projecte de suport a la producció en arts escèniques perfilaran les obres al Centre de producció i Residència d’Artistes Cal Gras. Aquestes companyies van enviar els seus projectes a la convocatòria publicada al setembre de l’any anterior. Aquesta convocatòria ofereix la possiblitat de residència a Cal Gras d’Avinyó, pel desenvolupament de projectes escènics.
El resultat del seu treball es podrà veure a diversos espais d’Avinyó, Sallent, Cabrianes, Santpedor i Sant Joan de Vilatorrada.

Així Testimoni Escènic, acull projectes per mostrar-los per aquesta xarxa de municipis que volen acollir, aquestes produccions recent creades. Aquesta xarxa, actualment, està formada per Avinyó, Cabrianes, Sallent, Sant Joan de VilatorradaSantpedor, Artés, Navàs i Santa Maria d’Oló. També el Kursaal dóna suport acollint una de les propostes seleccionades dins la seva programació.
Cada membre d’aquesta xarxa també forma part del jurat de selecció dels projectes presentats a la convocatòria, per acollir-los durant el proper semestre.

Testimoni Escènic, és un projecte amb vocació de recolzar projectes emergents d’arts escèniques, a través de les residències gratuïtes i d’un contacte amb professionals del territori, per necessitats tècniques com escenografies, llum i so, producció, disseny i comunicació, gestió, etc.

Testimoni Escènic  dóna suport a programadors municipals, oferint el contacte directe de les companyies amb projectes inicials. Compta també  amb l’assessorament en producció tècnica que ajudarà a millorar la qualitat dels espais escènics.

Testimoni Escènic és un projecte de divulgació d’arts escèniques en tant que es planteja donar cabuda a projectes emergents i experimentals i a buscar els mecanismes per a fer partíceps  els espectadors del procés de producció, entenent que tot procés té un component important de diàleg.

Testimoni Escènic és alhora un projecte emergent i algutinador, amb ganes d’anar creixent a poc a poc i  obert a incorporar més projectes, sales, municipis i professionals que permetin el seu desenvolupament quantitativa, però sobretot qualitativament.

Com funciona Testimoni Escènic?

TE dóna  suport a les companyies sigui quina sigui la seva disciplina escènica -teatre visual, teatre físic, performance, dansa, circ, clown, titelles, multidisciplinar, etc. El projecte ofereix residències gratuïtes que consten d’allotjament, espais de treball i preestrenes per a les companyies.

Testimoni Escènic està format per quatre grans pilars:

  1. Cal Gras. Cal Gras és un centre de producció cultural i residència d’artistes, situat a Avinyó, des del qual s’ha impulsat la proposta. Cal Gras rebrà els artistes entre les seves parets durant els períodes de residència.
  2. Els muncipis de la comarca. Contribueixen a les residències i després poden exhibir en les seves sales i carrers els espectacles seleccionats. Els membres que formen la xarxa de Testimoni Escènic actualment són els ajuntaments d’Avinyó, Sant Joan de Vilatorrada, Sallent, Cabrianes, Santpedor; i el Kursaal de Manresa.
  3. Les companyies. Les companyies interessades poden presentar els seus projectes al llarg de l’any a TE. Les propostes acceptades per la residència poden gaudir d’una estada a Cal Gras a meitat de preu per tal d’acabar el seu espectacle. Els espectacles han de trobar-se en la seva fase final, ja que al final de la residència presentaran la seva estrena a algun dels pobles implicats a TE.
  4. El públic. Des de TE s’aposta per a afavorir la implicació directa dels espectadors. Els assistents a les preestrenes no són oients passius, sinó que esdevenen productors d’aquestes propostes. Tenen la  possibilitats de fer-ne un seguiment, de valorar i dialogar amb els i les artistes. Així, passen a formar part d’una comunitat, d’una xarxa de suport a la producció cultural que els proporciona no només el plaer d’assistir als espectacles, sinó que també els permet participar en el procés de creació i distribució.

El jurat de TE es reuneix dos cops l’any per a seleccionar les companyies i artistes residents dels semestres tardor-hivern/primavera-estiu. La convocatòria per nous projectes de cara el proper semestre ja és oberta, i s’hi poden fer arribar propostes fins al dia 20 de maig per a projectes que vulguin assajar-se i preestrenar-se entre setembre i desembre. Es poden fer arribar a info@calgras.cat